Fac blogging din anul 3 de facultate. Cu doar câteva indicații din partea profesorului, dar cu multe căutări, am reușit să învăț singură cum se face și cum se întreține această casă virtuală. În 2010 nu existau la noi prea multe bloguri, astfel pot spune că am fost printre primele fete cu blog, cu un blog despre cultură și religie.

Dupa absolvirea facultății, odată ce m-am căsătorit și eram în așteptarea unui copil, am simțit că e momentul să aleg o altă direcție. Așa a apărut blogul SuntMAMĂ.

rawpixel-752512-unsplash

  1. În cei 5 ani de când SuntMAMĂ, am învățat multe, dar cel mai important – că odată ce începi să scrii, nu trebuie să te oprești. Pentru că scrisul te dezvoltă, îți deschide noi uși și îți scoate în cale oameni minunați. Eu am avut nevoie de ajutorul oamenilor, iar faptul că am un blog pe care scriu aproape zilnic, m-a făcut să înțeleg că acești oameni sunt gata să-mi întindă oricând mâna. Scrisul pe blog m-a ajutat în cele mai dificile momente și m-a disciplinat.
  2. Am învățat că, dacă nu mă promovez eu, nimeni nu o va face. Eu, ca blogger. Afirmația care spune că „Dacă scrii bine, cititorii vor veni” nu e valabilă. Scrisul bun e doar primul pas și s-ar putea să-l aprecieze doar mama, sora și cumătrele, dacă le-ai spus despre blogul tău. Scrisul bun, fără o promovare bună, e egal cu aproape zero. Din acest motiv am creat o pagină de Facebook a blogului, conturi pe alte rețelele de socializare. Pentru că nimeni nu va veni să mă întrebe cine sunt dacă nu le voi spune eu oamenilor despre mine.
  3. De 5 ani învăț să transmit prin SuntMAMĂ doar lucruri frumoase, chiar dacă uneori sunt nevoită să vorbesc și despre ceva mai puțin plăcut, cum ar fi indiferența mamelor, cancer sau violența în familie. Viața nu e numai roz, dar în paginile blogului eu încerc să păstrez pozitivismul și să îndemn oamenii să vadă întotdeauna partea plină a paharului.
  4. Am învățat cât și ce să „scot din casă”. Tuturor ne place să cunoaștem cât mai multe despre alții, dar dacă la început eram prea directă și îmi expuneam prea mult familia în articole, acum știu exact cât și ce să las să se vadă. Uneori, ceea ce scrii cu intenție bună, poate fi folosit împotriva ta. De ceva timp mă conduc de acest principiu și observ că oamenii care mă citesc nu pleacă, ci chiar vin mai mulți.
  5. Am învățat să nu mă compar cu nimeni. În Republica Moldova avem destul de multe mame care dețin un blog. Le citesc pe toate, însă doar în calitate de mamă, doar pentru că vreau să le aud vocea cu care vorbesc în acel articol, cu care împărtășesc experiența. Ca blogger, nu mă compar cu nimeni, pentru că fiecare are propriul stil, propriile viziuni, propriii cititori. Suntem frumoși tocmai pentru că suntem diferiți!

Aș vrea să vin cu un sfat către cei care vor să-și facă blog, dar stau la îndoială: dacă vă place să scrieți, faceți-o! Pe blog voi sunteți stăpânii, voi dictați regulile! Pe Youtube, Instagram și alte rețele de comunicare, altcineva e șeful. Satisfacția care v-o aduce blogul, nu o va aduce nici un alt canal de socializare.

Spor la scris!

Anna Casian-Musteață, blogger SuntMAMĂ.com

Sursa foto – Unsplash

 

Postări recomandate

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *