Cancerul la sân reprezintă o afecțiune în care celulele maligne se dezvoltă necontrolat la nivelul sânului. Este cel mai frecvent  tip de cancer la femei și principala cauză a decesului.  Octombrie este luna conștientizării cancerului la sân.  Cu această ocazie, am decis să combatem unele dintre cele mai frecvente mituri cu privire la cancerul mamar și să te motivăm să mergi la medic, pentru un control la sâni, cel puțin o dată pe an.

cancer-mamar

MIT: Cancerul la sân se răspândește dacă se intervine chirurgical

Cancerul la sân are mari șanse de vindecare dacă medicul intervine la timp. Uneori acesta se tratează cu ajutorul medicamentelor, iar alteori intervenția chirurgicală e absolut obligatorie. În funcție de stadiul bolii, medicul, împreună cu pacientul,  va decide ce variantă de tratament va fi urmată pentru a crește șansele de vindecare.  Chirurgia oncologică presupune extirparea țesutului afectat – lumpectomie, extirparea totală a sânului afectat – mastectomie, sau extirparea sânului și a ganglionilor limfatici axilari – mastectomie radicală.

MIT: Cancerul la sân doare

Cel mai frecvent simptom al cancerului la sân este apariția unui nodul sau a unei zone de țesut îngroșat, nedureroase, la nivelul sânului, cu margini neregulate. Uneori aceste țesuturi pot fi și moi, rotunjite și dureroase, de aceea e foarte important să-ți cunoști sânii. O durere la nivelul acestora nu înseamnă neapărat cancer mamar, însă pentru a te asigura că ești bine, mergi neapărat la medic.

MIT: Cancerul la sân nu se vindecă

Diagnosticul precoce reprezintă baza controlului cancerului de sân. Atunci când este depistat timpuriu și în cazul în care tratamentul adecvat este disponibil, există o bună șansă să poată fi vindecat. Studiile demonstrează că 90% dintre femeile care s-au adresat la timp la medic, s-au vindecat de această boală.

MIT: Sutienul crește riscul de a face cancer la sân

O echipă de cercetători americani a realizat un studiu pentru a afla dacă există vreo legătură între riscul de cancer de sân la femei şi purtarea sutienului. Rezultatele nu au demonstrat nici o conexiune între acest articol vestimentar și cancer la sân. Atunci când îți alegi sutienul, ai grijă ca acesta să îți vină perfect și să nu îți creeze discomfort.

MIT: Dacă am sânii mari, voi avea cancer

Fie că ai sânii mari sau mici, nu înseamnă că vei dezvolta cancer mamar. Nu există nicio legătură între mărimea sânilor şi riscul de a face cancer. Trebuie să îți cunoști foarte bine sânii și dacă observi o modificare a formei sau dimensiunii acestora, să te adresezi la medic.

MIT: Cancerul de sân este ereditar

Dacă bunica și mama ta au făcut cancer la sân, nu înseamnă că și tu vei avea această boală. Studiile arată că doar 5% din cazuri sunt ereditare. Totuși, dacă una din rudele tale de gradul întâi a avut această formă de cancer, ar trebui să fii mai conștiincioasă, să îți autoexaminezi lunar sânii și să faci examenele clinice anuale.

Nu uita: Nimic nu este mai eficient și nimic nu costă mai ieftin ca prevenția!

Anna Casian-Musteață

Sursa foto – Unsplash

Postări recomandate

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *