Primăvara, anotimp al renașterii, înseamnă pentru mulți și anotimp al alergiilor. Dacă unii se pot bucura de parfumul florilor și de frumusețea copacilor albi, alții sunt nevoiți să le evite, pentru că tocmai acestea le provoacă alergii și mari bătăi de cap. În această perioadă, multe persoane se confruntă cu rinită, conjunctivită sau chiar astm, toate cauzate de polenul florilor.

Dacă și tu ești o persoană alergică și primăvara este un motiv de a sta mai mult în casă, îți spunem în acest articol cum poți face față alergiilor și cum să te bucuri de primăvară!

alergie

Uneori sistemul nostru imunitar nu poate lupta cu alergenii, iar în rezultat apar inflamații localizate sau extinse ale mucoaselor – alergiile.  În Republica  Moldova, persoanele predispuse la alergii vor avea de suferit în perioada: aprilie – mai, atunci când are loc înflorirea arborilor și arbuștilor (plop, arin, arțar, mesteacăn, frasin, stejar, nuc, pin), iunie – august – polenul cerealelor sau gramineelor (secara, ovăz, orz) și august – octombrie – polenul ierburilor (ambrozie, pelin).

Cum recunoști o alergie de primăvară

Putem înțelege că o persoană are alergie, atunci când apare:

  • Strănutul
  • Obstrucția nazală
  • Prurit nazal sau ocular
  • Lacrimații
  • Tuse
  • Respirație greoaie
  • Astm bronșic.

Pentru a cunoaște exact  cu ce tip de alergie ne confruntăm este necesar de efectuat teste paraclinice – in vivo (teste de provocare pe pacient) sau in vitro (test care apreciază Imunoglobulina totală și alergenul specific către anumite substanțe alergene).

Cum tratăm alergiile de primăvară

Pentru a trata alergiile, există două tipuri: tratament symptomatic, care doar controlează boala, fără a o vindeca și tratament etiologic, care se adresează cauzelor bolii, nu efectelor acesteia.

Tratamentul symptomatic va controla boala doar atât timp cât e urmat. Dacă este întrerupt, dupa câteva zile reapar manifestările de alergie.

Medicamentele simptomatice sunt: Antihistaminicele/antialergicele orale sau topice oculare sau nazale, și medicamentele anti-inflamatorii.

Tratamentul etiologic presupune urmarea mai multor pași, cum ar fi: vaccinarea sau desensibilizarea specifică alopată, Vaccinarea sau desensibilizarea specifică homeopată și terapia biologică cu anticorpi anti IgE.

Cum poți face față alergiilor

Pe lângă tratamentele despre care am scris mai sus, există unele măsuri pe care le poți întreprinde și care-ți vor ușura cu siguranță lupta cu alergiile. În primul rând, e nevoie de un control al expunerii la alergeni. Având în vedere faptul că concentrația de polen este mai mare dimineața:

  1. Evită plimbările în aer liber în orele matinale
  2. Nu aerisi încăperea în prima parte a zilei.

De asemenea, poți folosi umidificatoare și purificatoare de aer, care vor capta polenul din încăpere. Pentru a scăpa de pătrunderea polenului în ochi, nas și gură, poartă măști de protecție și ochelari.

Bucură-te de anotimpul cald și fă față cu brio alergiilor!

Multă sănătate!

Anna Casian-Musteață

Postări recomandate

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *