Cancerul este o boală care nu doare, dar poate fi prevenită. Cancerul mamar, de exemplu, poate fi prevenit prin autopalparea sânilor, o practică pe care ar trebui s-o transformăm în obișnuință.  Autopalparea este cea mai simplă și la îndemână metodă care, aplicată în fiecare lună, poate salva vieți. Potrivit Johns Hopkins Medical Center, 40% din cazurile de cancer mamar diagnosticate sunt detectate de femei care își autopalpează lunar sânii și care au identificat singure apariția unui nodul. Află din acest articol totul despre autoexaminarea sânilor!

autopalparea-sanilor

Orice femeie trecută de vârsta de 20 de ani trebuie să-și autopalpeze sânii o dată pe lună. Prin autopalpare se pot identifica diverse modificări ale țesutului mamar:  chisturi, noduli, tumori etc.

DE CE să-ți autopalpezi sânii

 • Autopalpându-ți sânii, ajungi să cunoști mai bine structura acestora, iar în cazul în care observi o modificare, să te adresezi la timp la medic.
 • De asemenea, autopalparea ajută la identificarea unor modificări ale țesutului mamar:  chisturi, noduli, tumori etc.
 • Dacă-ți vei autoexamina lunar sânii, vei fi mult mai liniștită.

CÂND să-ți autopalpezi sânii

Momentul potrivit pentru autoexaminare a sânilor este a zecea zi a ciclului menstrual. Atunci sânii  nu sunt foarte sensibili și tensionați, fapt ce favorizează depistarea cu ușurință a oricărei modificări.

Nu-ți autopalpa sânii atunci când ești în perioada menstruației lunare. Iar dacă ești la menopauză, stabilește o anumită dată și doar în acea zi examinează-ți sânii în fiecare lună.

CUM să-ți autoexaminezi sânii

Îți poți autopalpa sânii atât în poziție culcată, cât și stând în picioare, în fața oglinzii sau în timp ce faci duș.

În fața oglinzii: Stând cu o mână în șolduri, iar cu cealaltă autopalpându-ți sânii; Cu corpul aplecat în față, în timp ce cu mâinile îți autoexaminezi sânii; Cu un braț ținut lateral, iar cu cealaltă mână îți palpezi sânii; Cu un braț ridicat deasupra capului, în timp ce cu cealaltă mână îți autopalpezi sânii. Aceste poziții contractă mușchii pectorali, fapt care favorizează observarea oricărui nodul sau umflătură.

La duș: Poți sta în aceleași poziții ca cele enumerate mai sus, doar că este indicat să ai mâinile săpunite, fapt ce va ajuta să alunece mai ușor pe pielea sânilor. În timpul dușului sau a băii sânii sunt relaxați, fapt ce favorizează descoperirea nodulilor.

În poziție culcată: Culcă-te pe un pat cu o saltea nu prea moale. Dacă îți autoexaminezi sânul drept, pune sub umăr  o pernă și ridică brațul în sus, în timp ce-ți palpezi sânul cu mâna stângă. La fel procedează și cu sânul stâng.

Tehnici de palpare

 1. Unește degetul arătător, mijlociu și inelar de la mână și, cu vârful acestora, aplică mișcări circulare de presiune, apăsând pe toată suprafața sânului până la coaste. Nu neglija aureola mamară și mamelonul.
 2. O altă tehnică presupune palparea sânului începând de la nivelul mamelonului, mergând în dungi radiale spre baza acestuia, având grijă să palpezi toată suprafața sânului.
 3. Îți poți palpa sânii și prin mișcări verticale. Vârfurile celor trei degete unite trebuie să alunece de sus, de la claviculă în jos, până sub sân, apoi de jos în sus, repetând mișcările pentru a evalua întregul sân.

Trebuie să știi că, împreună cu sânul, este indicat să-ți autoexaminezi și axila. Ganglionii limfatici situați aici sunt cei care dau primele semne ale existenței unei tumori, înainte ca sânii să devină dureroși. Ține brațul pe lângă corp, ușor distanțată, iar cu vârfurile unite  ale celor trei degete de la mâna opusă împinge ușor către torace. Dacă identifici umfăluri sau noduli anormali, mergi la un consult medical.

Adresează-te LA MEDIC atunci când:

 • Simți o masă diferită față de restul țesutului mamar
 • Observi secreții din mameloane
 • Depistezi mase care sunt fixate de țesutul adiacent
 • Simți țesut care e ferm la atingere față de restul
 • Observi că sânii își modifică constant mărimea
 • Observi că pielea sânilor și-a modificat aspectul
 • Ai dureri puternice la nivelul sânilor
 • Simți senzație de mâncărime sau exfoliere a pielii de pe sâni.

Nu uita: Nimic nu este mai eficient și nimic nu costă mai ieftin ca prevenția!

Anna Casian-Musteață

Sursa foto – steemit.com

Postări recomandate

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *