Andreea Esca este una dintre cele mai cunoscute și discutate prezentatoare de știri din .ro. Lucrează de 20 de ani la ProTV și sâmbătă, 9 mai a fost pentru prima oară la Chișinău. 

11169894_951789331538323_2467977689499706608_n

Am întâlnit-o seara, la Clubul nostru unde a vorbit despre viața ei la TV, despre familie, cartea pe care a scris-o, despre frumusețe și despre oameni. Oamenii din viața ei care au ajutat-o să ajungă acolo, unde este acum. Vreau să vă spun ce a rămas în mintea mea după această întâlnire. Prefer s-o iau pe puncte, că e mai frumosșibun:

1. impresia mea. Mie, Andreea Esca mi-a plăcut mult, să știți. Pentru că ea este caldă, calmă, inteligentă, e frumoasă și cel mai important, are simțul umorului. Pentru o femeie, treaba asta este crucială, așa am spus mereu. Să poți să râzi cu o femeie, e o chestie serioasă, vă spun. Ea să râdă de ce zici, și tu să râzi de ce ar zice ea haios. Apoi tot ea de ea, într-un soi de self-irony – asta costă mult și nu e dat fiecăreia.

esca (1)

2. despre TV. Lucrează de 20 de ani la ProTV și „încă nu m-am plictisit”, zice, zâmbind. „A fost important, chiar decisiv, faptul că am apărut o dată cu ProTV-ul, care, după părerea mea, a însemnat un moment de revoluție în media din România. Nu numai că apărusem pentru prima dată ca imagine a unei noi generație, să zicem, dar devenisem purtătorul de mesaj și de imagine al unui nou tip de televiziune„. Din ’95 e-acolo și am întrebat-o cât crede c-o mai fi, la care a răspuns că nu are un contract determinat cu pro-ul, adică poate pleca când vrea (sau, mă gândeam mai apoi, o poate pleca tv-ul când ar vrea, așa reiese, nu?))

3. despre contracte. A.E. Zice că-s legende toate cele cât circulă despre salariul ei, coafura cu model indicat în contract și altele asemenea. Adaugă că nu a știut și nu a întrebat niciodată ce salariu au colegii ei sau altcineva pentru că e nepoliticos să întrebi astfel de lucruri (și sunt, oi, Doamne cededeacord cu ea!. Pentru că, de fapt, asta e chiar de prost gust. Apropo, francezii zic mereu așa și se supără tare când întrebi. Soțul ei e francez. Îl cheamă Alexandre.)

4. despre soț. E un francez simpatic, care s-a întâmplat s-o întâlnească și să o îmbrace. Dar despre asta aflați mai bine privind acest reportaj al proteveuluimoldovenesc. În general, despre cuplu, A.E. zice că acesta este o loterie unde ea a tras „un bilet norocos”. Adaugă că.. pentru a fi fericit într-o relație cei doi tre” să aibă multe puncte comune, pasiuni asemenea. E necesar să-și acorde suport reciproc, să facă compromisuri (dar nu foarte mari!) și să se înțeleagă unul pe altul.

5. despre presă. Nu citește nimic din ce scrie presa despre ea, întrucât o interesează doar părerile oamenilor importanți pentru ea. Acesta este un mecanism de apărare pe care și l-a obișnuit.

6. despre copii. Are doi copii. Fata ei Alexia, care e adolescentă are parte de pedepse când întrece măsuri: „să nu mai meargă la petreceri, pot să-i iau telefonul sau nu vorbesc cu ea și atuuunci înnebunește” (râde)

7. are și-un tic verbal) se cheamă „nuștiuce”) Nu a făcut vreodată ore de dicție, iar atunci când a făcut, profesoara i-a spus să nu mai vină că nu mai are ce s-o-nvețe)

Andreea Esca este o femeie care spune că nu crede în lucrurile ce vin de-a gata, crede în Dumnezeu și nu mai știe cum se cresc copiii astăzi. Totuși, important e zice, să-i educi să fie deschiși lumii, oportunităților și să nu zică „nu” la nimic. Pe aceste, mm sau mp principii, se bazează, am înțeles, experiența sa de viață.

Am mereu la mine un pix și-un carnet. În el am notat cele mai faine idei care mi-au plăcut mie (și cu care, în cea mai mare parte sunt foartedeacord). Le las cu drag mai jos, ca să gustați din ele)

„Succesul se construiește în timp și cere sacrificii. Sacrificiile devin o plăcere, dacă faci ceea ce-ți place.”

„Fiecare trebuie să își găsească domeniul care îl pasionează, ca să poată să i se dedice.”

„Dacă faci un lucru îl faci perfect.”

„N-am avut niciodată o altă profesie. asta am făcut toată viața. Uneori chiar regret că nu am avut șansa să fac și altceva, să lucrez la un McDonald’s, de exemplu!”

„Cele mai mari lucruri se fac în echipă. Nu cred că cineva poate să facă totul de unul singur.”

„Tot timpul întâlnești oameni care te remarcă, te ajută, iar tu ești dator să faci același lucru cu alți oameni.”

„La orice vârstă poți să-ți faci prieteni. Important e să găsești oamenii de la care să poți să înveți.”

„Chiar de am fost curtată de foarte multe televiziuni de-a lungul timpului, nu am plecat. La ProTV mă ține și fidelitatea. faptul că am devenit un reper pentru mulți dintre români, un indiciu al stabilității acasă”(vorbea despre cei de peste graniță)

Mă simt foarte bine la ProTV (…). Din punctul meu de vedere, e mai important să fii mulțumit, să te simti bine acolo unde ești și să-ți placă mult oamenii cu care lucrezi„.

„Mulți au plecat de la Pro pentru bani mai mari și după aceea nu am mai auzit nimic de ei..”

„Banii îți răpesc libertatea. Dacă vrei să ți-o distrugi, fă mai mulți bani decât ai nevoie.”

„Fericirea e să faci ceea ce-ți place.”

„Mereu, când ai o durere foarte mare, munca te poate ajuta să treci peste ea mai ușor.”

„Viața nu e lungă. mergeți la petreceri. Acolo eu am întâlnit oameni cu care mai apoi am legat cele mai frumoase prietenii, colaborări. Acolo apare un om, acolo apare un job.”

„Cel mai mult îmi doresc să fiu sănătoasă și să educ copiii ăștia.” (zâmbește larg și bun)

*

Esca nu e complicată. Nici fițoasă nu-i. Este simplă, pământească și fără celebritate suită la cap. Asta am înțeles pe dată și mi-a plăcut.

Cartea sa, „Ce-am făcut când am tăcut” este o culegere (dar mai degrabă o strângere) de editoriale, povești de viață, publicate în revista The One pe care o conduce Esca și pe care nu a vrut să le lase doar acolo, ci să le lege într-o carte, titlul căreia i l-a sugerat prietenu-i bun, Lucian Mândruță. A costat 150 MDL la event.

Mulțumesc mult, Clubul nostru pentru frumoasa invitație de a participa la acest eveniment. (Sper, just saying, că data viitoare va fi la fel de interesant dar nu va dura chiar atât de mult.))

Un gând senin și bun!

iuliabrad.wordpress.com 

 

Postări recomandate

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *