De două ori pe an, la grădinița la care merg copiii noștri se organizează sesiuni de observare. În cadrul lor, părintele se programează din timp și vreme de 30 de minute, stă pe un scăunel într–un colț și observă în tăcere clasa. Nu are voie să vorbească, să ajute, să intervină cu nimic, nu are voie să facă poze sau să filmeze. Doar observă, ca un martor invizibil.

gradinita-montessori
Acest exercițiu de observare e foarte util, pentru că te ajută să înțelegi cum funcționează clasa Montessori, vezi ce face copilul tău acolo (de cele mai multe ori, lucruri surprinzătoare pentru tine), cum interacționează el cu alți copii și educatorul cu el. Pentru mine e fascinant de fiecare dată.

Vă povestesc mai jos ce am observat în cele 30 de minute de observare în clasa Sofiei.

În clasa de aproximativ 40 mp sunt 16 copii (lipsesc opt), un educator și două asistente (una dintre ele vorbitoare nativă de limba engleză și care vorbește cu copiii exclusiv în engleză).

Copiii vorbesc între ei sau singuri, în clasă se aude un zumzet plăcut. Nu țipă nimeni. Din când în când se aude un clinchet de clopoțel de la materialul cu clopoței sau un hohot de râs.

Fiecare copil se mișcă liber în clasă, printre rafturile cu materiale, de la o masă cu scaun la alta. Unii se duc la rafturi, își aleg un material, îl duc la o masă liberă, se așază și încep să lucreze. Alții își trag un scaun la masa la care lucrează deja un alt copil și îl observă. Alții aleg materiale cu care se lucrează direct pe jos. Alții se plimbă de colo colo.

Educatorul stă și observă. Uneori e chemat de un copil să-i explice ceva. Alteori se ridică singur să atragă atenția unui copil că nu a pus materialul la loc corect sau să aprecieze când un copil folosește bine un material. Asistenta vorbitoare de limba engleză se plimbă printre copii și îi întreabă câte ceva în engleză, ei răspund.

Citește continuarea pe www.printesaurbana.ro

Postări recomandate

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *