Fotoprotecția reprezintă  protecția  față de radiațiile solare  prin utilizarea de  produse fotoprotectoare  SPF și îmbrăcăminte adecvată. E cunoscut faptul că radiațiile UV au un efect benefic, deoarece asigură imunitate organismului și ajută la producerea vitaminei D (fapt pentru care sunt necesare doar 10 minute/zi de stat la soare), însă expunerea necontrolată, poate avea reacții adverse acute, dar și cronice.

sand-3401179_1920

În cazul în care organismal este expus prea mult la acțiunea razelor solare, pot apărea:

 • Arsuri solare
 • Îmbătrânirea cutanată
 • Apariția ridurilor
 • Dermatoze fotoalergice
 • Apariția cancerelor de piele.

Fotoprotecția este necesară pentru a asigura dezvoltarea armonioasă a pielii organismului și prevenirea dezvoltării diverselor afecțiuni ale pielii. Din acest motiv este extrem de important să ne protejăm de soare.

Cum ne protejăm de soare

Pentru a ne proteja de razele solare este nevoie de urmat câțiva pași simpli, dar care ne vor asigura o sănătate a pielii pe tot parcursul vieții:

 • Evitarea expunerii la soare în orele de vârf  (10.00 – 16.00)
 • Aplicarea produselor de protecție solară adecvate pielii
 • Purtarea hainelor de protecție, confecționate din materiale naturale, ușoare
 • Purtarea pălăriilor pentru a proteja părul.

Cum folosim produsele de protecție solară

 1. Cu minimum 30 de minute înainte de a ieși din casă este necesară aplicarea unui produs de protectie solară adecvat pielii. Acesta se reaplică la fiecare 2 ore.
 2. Cremele de protecție solară trebuie folosite chiar și atunci când ne aflăm în apă, pentru a menține protecția dorită. Astfel, este necesară reaplicarea cremei solare imediat după ce pielea s-a uscat.
 3. Cremele de  protecție solară se folosesc regulat  începând din luna martie până în octombrie, chiar și în zilele cu nori, ploioase, cât și pe perioada iernii dacă mergeți la munte sau la ski.
 4. Fiecare membru al familiei trebuie să aibă propria cremă de protecție solară, în dependență de tipul de piele și de ten.
 5. Înainte de a cumpăra o cremă de protecție solară, trebuie să cerem întotdeauna sfatul  medicului sau a farmacistului  Vom primi o recomandare personalizată tipului de piele și  de ten, în acord cu starea de sănatate și a tratamentelor pe care le urmăm.
 6. Pentru îngrijirea zilnică a tenului e bine să folosim creme de față prevăzute cu SPF. În cazul în care acestea nu au un factor de protecție solară, peste produsul de îngrijire zilnică se aplică crema deprotecție solară.
 7. Niciodată nu trebuie să cumpărăm sau folosim produse pentru protecție solară din  supermarketuri. Toate aceste produse, dacă sunt de calitate, sigure și eficiente, se vând numai în farmacii și magazine specializate.

Cum alegem produsul potrivit cu SPF

Este foarte important să utilizăm  cremele de fotoprotectie, dar și mai important este să le alegem corect.  Alegerea lor se face în funcție de fototipul pacientului: culoarea pielii, a părului, a ochilor, reacția în cazul expunerii la soare,  dar și de gradul de protecție conferit de preparat.

Crema fotoprotectoare ideală este cea care asigură  o protectie simultană pentru UVA și UVB și este rezistentă la apă și la transpirație.

BINE DE ȘTIUT! Doar folosirea cremelor de fotoprotecție nu este suficientă. Utilizarea lor trebuie asociată și cu măsurile indicate mai sus.

Tu folosești creme de protecție solară? Dupa ce criteriu le alegi?

Anna Casian-Musteață

Sursa foto – Pixabay

Postări recomandate

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *