Chiar la începutul stării de carantină, Friendly English School a împlinit 3 ani. Evident că planul de a marca această zi era altul, dar îndemnul #StaiAcasă a dat peste cap orice idee și dorință a Corinei Muntean de a sărbători această zi. O aniversare extrem de importantă, de altfel, mai ales pentru cineva care a ales să „vândă” educație, și anume cursuri de limbă engleză. Despre criză, predarea online, și tot ce face acum Friendly English School aflăm de la Corina Muntean, fondatoarea școlii.

Corina Muntean, fondatoare Friendly English School
  • Care e cea mai importantă realizare în cei 3 ani?
  • Realizări au fost mai multe, însă pe plan profesional, cred că da – deschiderea Friendly English School. Ceea ce acum trei ani era un vis, sau un început cu multe speranțe, azi este o școală funcțională cu mulți profesori friendly și studenți sârguincioși.

  • Cu ce planuri ai pornit acum 3 ani, și de câte ori le-ai schimbat și adaptat situației sau cerințelor?
  • Fiecare început este multicolor, visător și plin de planuri realizabile, așa a fost și în cazul meu. Eu visam cu ochii deschiși tot ce urma să fac și culmea e că lucrurile chiar se întâmplau. Pe parcurs însă, ajungi să trăiești multe provocări. Ești nevoit să te reinventezi, motivezi, să crezi că vei reuși și chiar reușești!
  • E greu să faci educație în țara noastră? Plătește lumea ca să învețe?
  • Cred că dacă lucrurile sunt făcute cu pasiune, greul nu îl simți. Eu mă concentrez pe ce vreau să ofer lumii mai mult decât pe impedimentele care apar. Să faci educație în Moldova nu este ușor, pentru că la fiecare început de curs, studenții se uită sceptic la metodele de predare, se lasă greu provocați de un alt mod de a învăța. Însă, după 3 zile ajung să zâmbească și să recunoască că anume acest stil de predare aduce roade bogate. Eu îmi doresc să pot schimba întregul sistem educațional din școlile și liceele noastre. Educăm generații noi cu programe vechi într-un stil neiubit și neacceptat de studenți. Oamenii au început să înțeleagă cât de important este să cunoști engleza și da, plătesc pentru a obține aceste cunoștințe. Unii regretă că nu au început mai devreme să studieze.
  • In aceste luni, mai mult ca niciodata, v-ati adaptat și ați trecut pe online. A fost pentru a păstra profesorii, pentru că a existat cerere, sau ambele?
  • Criza ne-a luat pe neprins de veste și pe noi. Seara la ora 18.00 a început a se plimba ordinul ministerului prin școală, iar la 21.00 am și luat decizia că ne conformăm și nu ieșim la lucru. Trecerea pe online a fost la început forțată pentru că procesul a fost întrerupt la mijloc și noi aveam sute de studenți care urmau să finiseze cursul început. O săptămână am tot testat, încercat, discutat cu studenții despre cum putem ajunge la un compromis, iar imediat după o săptămână am trecut cu aproape 90% din studenți în mediul online. În prezent lucrurile sunt mult mai clare, avem deja grupe absolvente, grupe online noi formate, chiar internaționale, pentru că în ele se regăsesc studenți din Franța, Irlanda, Italia și Moldova. Motivele trecerii școlii pe online a fost păstrarea echipei, asigurarea măcar parțială a salariilor și desigur am început să avem cerere de la studenți care încearcă să beneficieze de maxim rezultate în această perioadă.
  • Are sens să te întreb cum vezi Friendly English School peste alți 3 ani?
  • În 3 ani îmi doresc să avem rădăcini puternice care să ajungă fizic și peste hotarele țării, așa cum online deja suntem și vom rămâne în acest mediu cu grupe active și după ce revenim la activitatea normală și buna funcționare a lucrurilor!

Text de Doina Cernavca

Foto: arhiva personală Corina Muntean

Postări recomandate