Probabil, fiecare persoană, care a avut de-a face cu un credit rapid, s-a ciocnit de situația neplăcută când, odată cu suma obligatorie a împrumutului și rata dobânzii stabilită de bancă, apar anumite comisioane suplimentare, a căror sumă este destul de mare. Iar cu tot cu procedura de strângere a documentelor necesare pentru dosar, cu vizitele la bancă, cu rândurile și birocrația, creditul se dovedește a fi departe de ”rapid”. Motivul se ascunde în spatele neatenției celui care i-a împrumutul, ce nu a citit în întregul contract, dar și sistemului învechit de creditare bancară. Totuși, uite câteva sfaturi despre cum poți evita plățile ascunse ale companiilor de creditare.

Ce sunt comisioanele ascunse?

Simplu vorbind, comisioanele ascunse nu sunt altceva decât niște plăți suplimentare pe care banca așteaptă să le primească pentru serviciile pe care le oferă, ceea ce, la rândul său, duce la creșterea ratei lunare reale, în raport cu cea nominală propusă clientului drept de bază. În cele mai multe cazuri acestea sunt indicate în contract cu litere mici, fără a se acorda o mare importanță. Totuși, la astfel de tactici apelează, de regulă, băncile sigure de faptul că vor avea mereu solicitări de credit.

Cum se întâmplă acest lucru? Clientul alege creditul cu cea mai mică dobândă, care uneori poate fi chiar nesemnificativă, dar, ulterior, în procesul de achitare a împrumutului apar diferite plăți suplimentare. Prin urmare, acestea pot crește rata dobânzii cu mai mult de jumătate din suma luată în credit.

Tot mai frecvent în ultima vreme, împrumuturile rapide de acest fel se pun la dispoziție în magazinele de tehnică. Aici oamenii se prind în capcană și semnează contractul fără a-l analiza cu atenție, din dorința de a pleca cât mai rapid cu produsul.

Care sunt tipurile de comisioane bancare?

Dacă procentele indicate inițial de bancă ar corespunde sumei finale pe care trebuie să o returneze clientul, plata creditului ar fi un lucru mult mai simplu. Cu toate acestea, băncile își crează un sistem de câștig suplimentar, care în mod semnificativ duc la creșterea sumei finale.

Cele mai frecvente tipuri de comisioane aplicate:

 1. Deservirea unui cont bancar deschis. Aparent plata pentru acest serviciu este una mică și chiar ai putea să nu-i acorzi o mare importanță. Să presupunem că aceasta constituie 0.5%. Puțin, așa-i? Dar, există mai multe metode de adăugare a acesteia:
  1. La suma prețul inițial al produsului – datoria va scădea, dar comisionul va rămâne același;
  2. fără a fi luată în considerare plata inițială – să zicem că ai plătit în avans o parte din bani, reducând suma împrumutului, dar dobânda oricum se calculează din suma totală a creditului;
  3. descendent – cea mai optimă opțiune, deoarece procentul scade odată cu scăderea creditului.
 2. Comisionul de suplinire și de retragere a banilor de pe contul bancar. Multe bănci încearcă să câștige și pe astfel de servicii, ceea ce poate duce la creșterea creditului cu 6-7%.
 3. Plata pentru asigurare. Acest serviciu nu se aplică doar în cazul ipotecii sau leasingului, este valabil și pentru bunurile de larg consum – electrocasnice. Sigur, poți refuza o astfel de procedură, deoarece este voluntară, dar un angajat bancar cu experiență va încerca să te convingă că pentru un procent atât de mic, la prima vedere (până la 2%), nu merită să riști cu o sumă mare. Cu toate acestea, trebuie de înțeles că este vorba de o taxă lunară, iar în 5 ani va fi deja 60%, ceea ce nu e atât de avantajos.
 4. Penalitățile pentru întârziere. Acestui aspect trebuie să-i acordăm o atenție deosebită, deoarece toată lumea poate avea o situație de forță majoră, iar băncile se pot folosi de aceasta. Un astfel de comision vă poate lovi semnificativ buzunarul. Acesta poate fi fie o sumă fixă ​​sau poate fi taxat pentru fiecare zi de întârziere.
 5. Închiderea anticipată a creditului. Ce poate fi rău aici? Sigur, ai plătit creditul mai rapid decât ar fi trebuit și ai scăpat de o problemă. Totuși, pentru bancă acest lucru nu este chiar avantajos, deoarece își pierde câștigurile calculate în avans. Astfel de scenarii multe bănci le gândesc în prealabil și aplică un comision pentru închiderea anticipată a creditului.

Cum să eviți plățile suplimentare?       

Așa cum a devenit o normalitate să poți lua credit doar cu buletinul, piața este aglomerată cu propuneri. În primul rând, alege o companie de creditare cu o istorie bună – consultă mai mulți cunoscuți și diferite recenzii. Optează doar pentru transparență maximă! De exemplu, creditusor.md oferă credite online fără comisioane ascunse. Toto ce trebuie să faci este să accesezi site-ul lor și să completezi cererea, iar cu ajutorul calculatorului poți ști din start cât va trebui să returnezi. Aprobarea creditului este rapidă, deci poți rezolva orice problemă financiară în scurt timp.

În al doilea rând, înainte de a semna contractul, nu ezita să dai cât mai multe întrebări consultantului, când apar acestea. Citește atent. Totodată, indiferent de suma indicată în contract, calculează pe cont propriu cât va trebui să o returnezi, pentru a nu te trezi în situații neplăcute.

Creditul trebuie să fie sursă de ajutor financiar în cazurile de urgență, iar dacă nu vrei ca acesta să devină o problemă suplimentară în viața ta, acordă o mare atenție condițiilor pe care le semnezi. Acționează doar în cunoștință de cauză și asumat!

P.

Postări recomandate

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *