Cu toții știm că fiecare tip de băutură are propriul tip de pahar din care este servită, însă cu exactitate cunosc acest lucru doar barmanii și adevărații amatori de alcool calitativ. Totuși, este plăcut să știi că te poți număra în rândul celor cu gusturi rafinate. Prin urmare, am decis să-ți explicăm noi ce tipuri de paharesunt indispensabile în arsenalul tău de la bucătărie, pentru a putea savura din plin o sticlă de vin, whisky sau orice altă băutură.

Pahare pentru vin

Poate nu știai, dară există o distincție clară între un pahar pentru vin roșu și unul pentru vin alb. Primul este mai durabil, pe când al doilea este alungit și subțire, dacă ar fi să explicăm în termeni mai clari pentru toți. Vinul roșu este servit dintr-un pahar mai mare (până la 300 ml sau mai mult), pe când în cazul celui alb, volum maxim este de 260 ml.

Forma influențează nu numai aroma, ci și gustul vinului, întrucât ghidează diferit înghițiturile, în diferite zone ale organului gustativ. Pe vârful limbii simțim dulceață, pe laturi – acru, și mai aproape de bază – amărăciunea băuturii. Pocalele de vin roșu, de obicei, sunt înalte, late în partea de jos și ușor îngustate în partea de sus. Această formă permite vinului să „respire”, dezvăluind astfel întregul buchet și spectru de aromă. Vinul roșu se servește la temperatura camerei, și este bine să cuprinzi partea de jos cu palma pentru a-l încălzi, în așa mod stimulând aroma.

În ce privește volumul, experții consideră 120-150 de grame ca fiind cel ideal pentru vinurile roșii și 65-90 de grame pentru vinurile albe. Sticla de vin este de obicei turnată în 8 pahare, acoperind trei sferturi din întregul volum. Astfel, aroma băuturii umple restul spațiului liber al pocalului și poți simți atât gustul, cât și aroma băuturii în întregime.

Pahare pentru vin spumant

Pahare înguste și înalte pentru șampanie sunt utilizate încă din secolul trecut, deoarece această formă a pocalului contribuie la formarea bulelor, care încep să se ridice de la fundul paharului în sus. Trebuie să torni jumătate din volumul pocalului, întrucât restul volumului este acoperit cu spumă. Odată ce aceasta se îndepărtează, te vei putea bucura de un buchet de arome ce s-a adunat în partea superioară a vasului. Vinul spumant se bea rece, așa că trebuie să ții paharul de tulpină. În acest caz, mâna nu va încălzi băutura.

Există două tipuri de pocale răspândite pentru servit șampanie. Primul este un pahar subțire și cu picior înalt (capacitate de aproximativ 180 ml.), care seamănă cu lalea ușor înflorită. Al doilea este un paharul flute (capacitate 150-180 ml.), cu picior înalt și o cupă dreaptă la bază, care se lărgește ușor în sus începând aproximativ mijlocul paharului. Un astfel de pahar pentru vinpăstrează bine temperatura și pune în evidență jocul bulelor.

Pahare pentru whisky, coniac și brandi

Paharele pentru coniac clasice se numesc snifter, cunoscute și ca balonul pentru brandi. Aceste vase sunt rotunde, conice în sus și cu un picior scurt. Cu cât coniacul este mai vechi, cu atât este mai subtil gustul și aroma mai profundă. Pentru a simți toate nuanțele buchetului, lichidul auriu este turnat încât să acopere aproximativ un sfert din volum – până în cel mai larg punct al paharului, ulterior este încălzit cu palma și lăsat să interacționeze suficient cu oxigenul. Volumul paharelor pentru coniac variază de la 70 la 700 ml.

Totuși, trebuie luat în considerare un factor important – pentru degustare, experții folosesc pahare care au gâtul destul de îngust, deoarece se presupune că acestea eliberează note de alcool dure și lasă în interior cele mai subtile nuanțe ale buchetului. Aromele coniacului tânăr sunt agresive și degajă puternic cu alcool, prin urmare trebuie să li se ofere posibilitatea să dispară mai repede.

Pahare pentru lichior și vodcă

Paharele pentru lichioruri au un volum mic – până la 60 ml, sunt drepte sau alungite, cu o înălțime medie a piciorului.

Cunoscutul pahar pentru shot-uri este destinat băuturilor alcoolice care se beau fără gheață sau se beau dintr-o singură înghițitură, precum jigger sau tequila. Capacitatea modelelor standard este de 40-60 ml, iar a celui clasic pentru vodcă de 40 ml. Aceste pahare, de regulă, sunt mici și nu au un picior. Totuși, unii consideră că băuturile spirtoase pot fi servite în pahare mici, cu capacitate de 50 ml, pe un picior, în care bolul se îngustează sau se lărgește în partea de sus.

Conform regulilor de etichetă, este recomandat să nu umpli paharul de vodcă până la capăt, dar să lași 0,5 cm, deoarece dacă îl umpli cu vârf, persoana poate vărsa din acesta ducându-l la gură.

Indiferent de ce tip de băutură preferi să consumi, alege să o faci din paharul potrivit. Astfel, vei reuși să simți toate notele din gustul acestuia, descoperind noi arome pe care nu le-ai simțit anterior. Iar dacă nu știi de unde poți găsi toate tipurile menționate anterior, consultă site-ul magazinului de veselă Promstore.md. Acolo vei găsi diverse opțiuni și modele de calitate, la un preț rezonabil.

P.

Postări recomandate

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *