Pentru foarte multă lume din România și nu numai, numele ei se asociază cu proprii copii. Pentru multe femei, ea este un model și o sursă de inspirație. În postările de pe facebook și instagram utilizează hastagul #dacăeuampututpoțișitu, care este – într-un fel sau altul, dovada clară că a trecut prin tot ce i-a oferit destinul, ca astăzi să fie una din cele mai apreciate și de succes femei din România.

Pe scurt, cu Mirela Retegan, fondatoarea „Gașca Zurli”, autoare de cărți, mama Mayei.

mirela-retegan-696x463

 

Bani

Banii sunt un mijloc prin care obținem tot ceea ce ne dorim. Eu îmi doresc foarte tare să am atât de mulți bani, încât să pot să fac cât mai mulți copii fericiți și să pot să construiesc o lume zurli în care să intre și cei mai săraci copii din România.

Dimineața  

Dimineața este momentul meu preferat din zi, pentru că sunt singură și liberă să-mi aleg gândurile. Îmi pregătesc micul dejun, mi-l pregătesc ca pentru un musafir important care a venit în ziua respectivă la mine acasă. Și îmi fac planul pentru toată ziua, bucurându-mă de un răsărit de soare, de un cântec, de liniștea micului dejun.

Frumusețe

Multă vreme am crezut că frumusețea este ceea ce se vede. Astăzi știu că frumusețea este ceea ce pleacă din interior spre exterior și că ambalajul dacă nu e susținut și de valorile pe care ar trebui să le aibă omul, nu rezistă prea mult.

Bărbații tăi

Bărbații mei au fost cele mai importante lecții de viață pentru mine. Niciunul nu a semănat cu celălalt. Fiecare a fost o lecție nouă din care am învățat enorm. Am crescut împreună cu ei și i-am lăsat în urmă privind mai departe spre ceea ce mi-am dorit dintotdeauna să ajung și să fac.

Cele mai dragi amintiri

Sunt legate de tata. De începuturile Zurli. De Maya, evident. Și de oamenii care mi-au atins sufletul.

Rochii

Am două. Sau trei, nu mai știu. Am puține rochii, pentru că niciodată nu am dat voie femeii din mine să se îmbrace în rochie. Pentru că a trebuit să mă descurc singură. Respectiv, mi-am pus bocancii în picioare, blugi și hanorac să fiu cât mai comodă și să pot duce cât mai mult. Abia acum, când mă apropii de 50 de ani, încep să mă bucur de femeia care sunt și să descopăr plăcerea de a purta o rochie.

19429932_10207420666673352_4743205724766945845_n

Încredere

Când mă gândesc la încredere, mă gândesc la capacitatea de a nu pune la îndoială ceea ce-mi spune celălalt. Că zice, că face, că dă, că primește. Mi se pare foarte importantă încrederea. În momentul în care cineva îmi pierde încrederea, o câștigă destul de greu.

Femeia de astăzi

Femeia de astăzi este o femeie extrem de volubilă și gata să facă o grămadă de lucruri. Femeia de astăzi poate să facă ce vrea ea. Femeia de astăzi poate să mute munții, poate să schimbe societăți, poate să conducă armate, poate să crească niște copii frumoși și să sufle în aripile bărbaților. Am reținut o replica ce mi-a plăcut foarte tare: „În dans bărbatul susține femeia să facă cele mai grele mișcări”.

Litere

Literele sunt pentru mine diamantele care se adună în cuvinte și cuvintele crează imagini. Sunt dependentă de litere și le folosesc în foarte multe lucruri.

Cea mai mare dezamăgire

Nu există cea mai mare. Au fost mai multe dezamăgiri. Oameni în care am proiectat așteptări și nu au reușit să le atingă. Dar dezamăgirea nu sunt ei, ci proiecțiile mele. Eu singură m-am dezamăgit în privința unor oameni. M-am amăgit și m-am dezamăgit. Știi că asta înseamnă să te dezamăgești?! Când tu singură te amăgești că o să ți se întâmple ceva și când nu ți se întâmplă, te dezamăgești.

Ziua de mâine

Eu am o carte care se numește „Astăzi este despre astăzi” . Așa că ziua de mâine o lăsăm pentru ziua de mâine. Niciodată nu mă gândesc la ziua de mâine făcându-mi planuri din categoria celor care sigur asta o să fac, pentru că mi s-a arătat de atâtea ori că mâine se poate întâmpla orice. Și eu mă bucur de astăzi!

Copii

Copiii sunt bucuria vieții mele. Po să stau ore întregi, zile întregi, luni întregi, vorbind cu ei, râzând cu ei, punând la cale planuri cu ei. Pe mine copiii nu mă obosesc niciodată. Reușesc să scot tot ce e mai frumos din relația cu un copil și sunt fericită de fiecare data când am ocazia să îi am în preajmă.

69270708_2577408295653667_1130737573321244672_o

Gașca Zurli

Este copilul meu, după Maya, probabil cel mai important copil pe care eu l-am născut, l-am creat, și sunt atât de fericită să văd că a crescut bun, și frumos, și înțelegător, și empatic, și generos, și că face atât de mulți copii fericiți.

Teamă

Am 2 frici mari: una să merg cu motorul, și a doua să mă dau cu schiurile. Dar cred că și una, și alta vin din frica de a pierde controlul, de fapt. Dar da, mă tem, probabil o să râzi, dar eu în continuare mă tem că lumea nu vine la spectacol, că nu vor cumpăra cărțile, că oamenilor n-o să le placă nuștiu ce cântec. Poate nu e frică, e o teamă care vine din faptul că nimic nu e sigur.

Ce vrei cel mai mult

Să fiu sănătoasă! Și să fiu deschisă pentru ceea ce am de făcut.

Și un mesaj pentru femeile din Republica Moldova

Așa cum spun de fiecare data când am ocazia, după prima întâlnire cu femeile din Republica Moldova, eu vin cu o valiză în care-mi pun jumătate din dulap. Pentru că nicăieri în lumea asta eu n-am întâlnit femei mai elegante, mai îngrijite, mai frumoase, mai luminoase. Și nu-mi permit să mă îmbrac oricum. Așa că femeile din Republica Moldova sunt pentru mine un etalon de eleganță și de frumusețe. Îmi plac foarte tare. Sunt frumoase, și calde, și bune, și iubesc enorm faptul că se prețuiesc, că știu să se așeze pe tocuri și să-și ia în serios rolul de mame care sunt modele pentru copiii lor.

 

Text: Doina Cernavca

Foto: arhiva personală

Postări recomandate

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *