La început de fiecare an, cu toții încercăm să stabilim obiectivele pe care urmează le realizăm în timp de 12 luni. De asemenea, analizăm ce am făcut greșit pentru a ști ce trebuie să îmbunătățim. Totuși, când ajungem la subiectul planificării bugetului pentru următorul an, mulți întâmpină dificultăți, întrucât este complicat să prezici evoluția lucrurilor pentru o perioadă atât de lungă de timp. Însă, dacă urmezi cinci sfaturi simple, vei vedea că nu este atât greu, precum părea inițial.

Selectați modelul de gestionare a bugetului

Bugetul de familie poate fi gestionat în câteva moduri, iar fiecare poate selecta modelul care i se potrivește mai bine. Primul este cel comun, când toate veniturile sunt puse la grămadă, iar din suma totală sunt achitate facturile, creditele rapide și cheltuielile personale a fiecărui membru. Partea negativă este că nu vei putea face o surpriză persoanei dragi, fără ca aceasta să știe, și pot apărea conflicte cu privire la mărimea veniturilor pe care le aduce fiecare partener.

Bugetul mixt este potrivit pentru cuplurile cu venituri inegale, întrucât fiecare contribuie cu o sumă exactă sau un echivalent în procente. De asemenea, există și modelul separat, când cheltuielile sunt împărțite în jumătate, iar banii rămași fiecare îi gestionează după bunul plac. Totuși, în cazul dat este incomod să faceți achiziții mari comune.

Urmăriți cu atenție cheltuielile

Fie că e vorba despre servicii comunale, alimente sau împrumuturi rapide online, toate aceste cheltuieli trebuiesc ținute sub control. Aici poți alege mai multe opțiuni pentru păstrarea evidenței, precum un carnet, tabel Excel sau o aplicație mobilă ca Money Manager, Monefy, Wallet ș.a. Totuși, este important ca fiecare membru a familiei să aibă acces pentru introducerea datelor, astfel veți putea avea anumite date statistice despre modul în care gestionați finanțele și veți ști ce trebuie să îmbunătățiți.

Faceți economii și investiți banii

Cu cât mai repede începeți să economisiți, cu atât mai repede vă puteți crea propriul fond pentru cazuri de urgență. Mai mult de 40% dintre moldoveni, aflându-se într-o situație dificilă, precum un accident rutier sau îmbolnăvirea unui membru de familie, nu au suma necesară de bani pentru aceste cheltuieli neprevăzute. Deci, este clar motivul nevoii unor economii comune, care vă vor salva în situațiile neașteptate.

De asemenea, în cazul în care nu ați luat bani din fond timp de 4-5 luni, puteți începe să acumulați surse pentru investiții. Acestea pot fi de orice fel, de la studii, până la achiziții de valoare. Iar aici trebuie să îți amintești o regulă, că leul investit astăzi valorează mai mult decât cel investit mâine. Cu toate acestea, situațiile neprevăzute mereu pot apărea, iar un fond de rezerve nu este atât de simplu să-l faci. Totuși, există soluții optime pentru a scăpa de problemele financiare neprevăzute, precum un credit rapid online în Moldova, de la Kreddy. Poți obține suma necesară în doar câteva minute. Este suficient să accesezi site-ul, să alegi suma dorită și perioada, până la 12 luni. Sistemul va afișa instant rata lunară pe care va trebui să o achiți. După ce ai completat cererea de solicitare, răspunsul de acordare îl vei primi timp de 15 minute și, ulterior, poți obține banii direct pe card prin transfer.

Stabiliți obiective comune și bugetul necesar pentru ele

Fiecare familie are anumite scopuri, de la achiziția unei locuințe sau mașini, până la călătorii mult așteptate. Însă, fără unele economii aceste lucruri sunt practic imposibil de realizat. Prin urmare, odată cu începutul anului trebuie să determinați ce vreți să obțineți. De exemplu, să strângeți 20% din cota pentru o ipotecă sau să vizitați două locații noi. Indiferent de obiectivele pe care le aveți, trebuie să știți aproximativ de ce sumă e nevoie și ce parte din venituri trebuie să o salvați pentru a le atinge.

Evaluează periodic bugetul

Bugetul personal nu este un set de reguli strict. Verificând bugetul timp de o lună, poți efectua unele ajustări, reduce cheltuielile în anumite zone și transfera mai mulți bani în alte direcții. Acest lucru este normal. Totodată, recomandăm, o dată pe lună, să estimezi bugetul pentru următoarea lună și trimestru. Acest lucru va ajuta la ajustarea cheltuielilor la noile circumstanțe și la creșterea fondurilor pentru domeniile în care nu ai suficienți bani.

Odată ce începi să gestionezi corect bugetul vei fi surprins de rezultatele obținute, întrucât vei putea vedea modul în care direcționează banii familia ta. Astfel, vei ști care cheltuieli sunt inutile și pot fi reduse, iar achizițiile mari vor fi realizabile, deoarece vei concentra finanțe către ele. În plus, nu-ți va fi frică să iei un împrumut sau un credit în Chișinău, dacă vei avea nevoie, așa cum vei avea control deplin asupra bugetului. Nu este nimic complicat, începe acum și nu uita să respecți recomandările de mai sus.

P.

Postări recomandate

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *