Este un exemplu pentru mulți. O femeie puternică și apreciată de toți cei care o cunosc și astăzi, dacă întrebăm pe cineva din sistemul medical municipal, ce pot spune despre Doamna Luminița Suveică, cuvintele ”grijă”, ”responsabilitate”, ”profesionalism” și ”implicare” sunt cele mai des menționate. Pentru că doamna doctor așa a fost dintotdeauna și acum, fiind șefa Direcției Sănătate a Primăriei Chișinău, are scopuri bine determinate, acțiuni perfect organizate și desfășurate, și visuri pe care trebuie să le aplice în practică. Și toate acestea pentru oameni, pentru cetățeni, pentru pacienți, pentru toți cei care au nevoie de ajutor medical, susținere și o viață mai bună.  

891562_2993353408139_1753589801_o-1024x682

Spuneţi-ne mai multe despre domeniul în care activaţi, de unde aţi pornit şi de ce succese vă bucuraţi în materie de carieră?

Activitatea mea este legată de sistemul municipal de sănătate – coordonez activitatea spitalelor, centrelor medicilor de familie şi centrelor de sănătate din municipiul Chişinău. Totul a început încă în anii de studenţie, când mi-am încercat capacităţile de asistentă medicală în cadrul Spitalului Clinic Republican, în secţia de hepatolgie, locul unde se internau cei mai gravi bolnavi. A fost o practică foarte bună. După absolvirea Universităţii am lucrat medic terapeut la sector în cadrul policlinicii nr.11, iar în 2000 m-am specializat în medicina de familie şi am stat la baza medicinii de familie din Republica Moldova. Astfel, am devenit primul medic de famile în cadrul Centrului Model al Medicilor de Familie „Pro San”, iar în 2003 am câştigat concursul „Cel mai bun medic de familie”.

943625_380090698777859_1384149579_n
De unde ați găsit putere și timp, să le izbutiți pe toate?

Cred că mereu trebuie să crești și să te dezvolți, iar eu sunt pasionată de tot ce înseamnă medicină și munca pe care o fac zi de zi. Tot timpul am studiat foarte mult, am participat cu rapoarte la diferite congrese, conferinţe, simpozioane în ţară şi peste hotare. Până în prezent am publicate peste 60 de lucrări ştiinţifice la diferite forumuri în sănătate în ţară şi peste hotare, am publicate 2 cărţi: „Ce trebuie să cunoască pacientul cu diabet zaharat” şi „Bazele nutriţiei”. În 2007 am susţinut teza de doctor în ştiinţe medicale şi tot în acelaş an am fost admisă la masteratul în sănătate publică şi management în cadrul USMF „Nicolae Testemiţanu”. În această perioadă am fost promovată ca specialist principal al Direcţiei Sănătăţii şi lector universitar la catedra medicină de familie, iar în 2009 – numită director al Direcţiei Sănătăţii.

Ce factori influenţează stările Dumneavoastră de muncă, de creaţie?

Sunt o persoană care pot să lucrez mult, să creez, să realizez diferite activităţi, și toate acestea doar atunci când simt apreciere în ceea ce fac. Și un pic de dragoste.

577065_481733268561223_180533980_n

Vorbind despre persoana potrivită din viaţa fiecărei femeie, pe cine ați menționa?

Soţul meu, cu care suntem împreună de 20 ani. Tot timpul mi-a fost alături, a încurajat toate iniţiativele mele, m-a susţinut şi m-a iubit! 


Trecând prin metamorfozele vieţii, povestiţi-ne despre momentele trăite cu intensitate?

 A fost complicat atunci când am venit în fruntea sistemului de sănătate municipal. Fiind fără experienţă, mult mai tânără ca directorii instituţiilor medicale şi chiar pentru simplul fapt că sunt femeie-conducător, este mai greu decât i-ar fi fost unui bărbat.

547137_488303807904169_1457695687_n

Credeţi în intuiţie?

Da, cred.  Cel  mai mult intuitia mă ajută în situațiile critice, dificile, când trebuie de luat decizii importante – nu pot să-mi dau seama de unde îmi vin în acel moment toate ideile, soluțiile. Au existat câteva momente în viață când doar pe bază de intuiție am rezolvat situații complicate.

Ce vă face o femeie puternică şi cum ţineţi piept provocărilor de la serviciu și din familie?

Întotdeauna mă străduiesc să fiu corectă, diplomată, și să găsesc calea cea mai bună pentru toți.
De unde vă încărcaţi bateriile cu energie, zâmbet şi voie bună?

În fiecare zi, pe lângă munca de bază, am și multe activități pentru suflet: evenimente de caritate, ore la catedră, antrenamentul sportiv, în unele weekend-uri merg cu familia la mănăstire, întâlniri cu prietenii apropiați, cina în familie.

375150_592305084128141_1277047884_n

Mamă, soţie şi femeie de succes, cum reuşiţi să menţineţi ordinea acestei “balanţe”?

Le reușesc, deoarece am susținerea familiei mele – a soțului și a fiului. Ei sunt cei alături de care în fiecare seară la cină împărtășesc succesele și insuccesele zilei și ei îmi dau sfaturi. Fiul meu este cel care mă inspiră de a face multe lucruri frumoase, pentru ca el să se poată mândri cu mama lui.

_MG_5852

În prezent sunteţi tot mai activă la evenimentele caritabile, mergeţi prin spitale, vă întâlniţi cu copiii. Ce vă determină să faceţi aceste lucruri?

Prin aceste activităti îmi încarc bateriile, consider că devin mai puternică, îmi fac mai mulți prieteni, iar Bunul Dumnezeu vede că vin la aceste activități cu sufletul deschis, sinceră și nu vreau nimic în schimb. Vreau să fiu exemplu pentru mai multe persoane și să semănăm bunătate în societate.

Femeile trebuie să se iubească și răsfeţe. Dumneavoastră cum o faceţi?

Consider că cerințele mari care le am față de mine sunt: să mănânc sănătos, să merg la sport, să am grijă de felul cum arăt, să merg să discut cu duhovnicul, să citesc o carte bună, să merg la operă sau teatru, acest ansamblu face parte din iubirea față de propria persoană.535566_561046383920678_973159302_n

 

Text: Victoria Borodin

Foto: arhiva personală, facebook.com

Postări recomandate

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *