Autopalparea sânilor și consultul regulat al medicului ginecolog, te poate ajuta să previi probleme serioase de sănătate, cum ar fi cancerul. Cancerul mamar sau de sân este cel mai frecvent tip de cancer, diagnosticat în rândul femeilor din lumea întreagă. Depistat la timp, cancerul mamar se tratează. Pentru a preveni această boală este important ca fiecare femeie să-și monitorizeze sănătatea sânilor, iar în cazul în care observă unele disfuncții, să se adreseze imediat la medic. Dacă totuși cancerul la sân nu a fost depistat la timp, boala poate fi stopată sau tratată, fie prin intermediul intervenției chirurgicale  sau radioterapiei, fie cu ajutorul medicamentelor – chimioterapiei.

Scars from surgery breast

Mastectomia, ca formă de tratare a cancerului la sân

Mastectomia este uneori unica șansă la viață pentru  o femeie cu cancer la sân. Procedurile de mastectomie includ:

  • Mastectomia totală sau simplă – îndepărtarea întregului sân
  • Mastectomia radicală modificată – îndepărtarea sânului, a unor noduli limfatici axilari și uneori, o parte din mușchii peretelui toracic
  • Mastectomia radicală – îndepărtarea sânului, mușchilor pieptului și toti nodulii limfatici de sub braț. În funcție de localizarea și dimensiunea tumorii, mamelonul și pielea pot fi păstrate. Acest tip de mastectomie este realizată foarte rar.

Mastectomia este operaţia indicată atunci când:

  • Dimensiunea tumorei este mai mare de 4 cm
  • Tumora este localizată central
  • Există mai multe tumori în sân
  • Riscul  de recidivă locală este mare
  • Sunt depistate mutații genetice
  • În cazul femeilor în vârstă.

Recuperarea dupa mastectomie

Operația se vindecă de obicei în 20 de zile, iar pansamentul poate fi înlăturat chiar de a doua zi. Femeile cărora le-a fost efectuată o mastectomie, trebuie să efectueze zilnic exerciții de stimulare a circulaţiei, dar numai sub îndrumarea medicului.

Nu uita: Diagnosticul precoce reprezintă baza controlului cancerului de sân. Atunci când este depistat timpuriu și în cazul în care tratamentul adecvat este disponibil, există o bună șansă să poată fi vindecat. Studiile demonstrează că 90% dintre femeile care s-au adresat la timp la medic, s-au vindecat de această boală!

Anna Casian-Musteață

Postări recomandate

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *