Ajunşi acasă de la maternitate cu nou-născutul, proaspeţii părinţi încep să-şi pună diverse întrebări despre îngrijirea acestuia. Chiar dacă au fost atenţi la sfaturile neonatologului, s-au informat din cărţi, au fost prezenţi la seminare şi lecţii pentru părinţi, oricum au mari emoţii legate de alăptat, băiţă, schimbarea scutecului, colici, leziuni la nivelul pielii, etc. Cea mai mare îngrijorare o reprezintă însă prima băiţă.

 michal-bar-haim-381155-unsplash

Dacă eşti însărcinată şi îţi faci şi tu griji vizavi de cum îţi vei îmbăia copilul, acest articol ţi-ar putea fi de mare ajutor. Medicul dermatolog Irina Batir vine cu sfaturi pentru tine şi te învaţă când şi cum să faci prima băiţă bebeluşului.

Când facem prima băiţă a nou-născutului

„Prima băiţă a nou-născutului se recomandă de făcut atunci când temperatura corpului şi semnele vitale rămân stabilite minimum 2-4 ore. Până la căderea ombilicului (care cade la 9-15 zile de viaţă), băiţa se face în cădiţă, cu apă puţină sau se curăţă pielea cu ajutorul unui prosop umed sau a unui burete. Este indicat ca în locul inciziei să nu pătrundă apă, deoarece ar putea duce la infectarea plăgii“, recomandă medicul dermatolog.

De asemenea, Irina Batir sugerează părinţilor să facă bebeluşului băiţe scurte, de 2-7 minute, pentru a crea o rutină. Preferabil e ca acestea să fie făcute la aceleaşi ore ale zilei, dupa ultima masă. Temperatura apei va fi de de 36-37.5 C, iar în încăpere va fi temperatura potrivită care va asigura un comfort termic potrivit pentru băiţă.

Cum facem băiţa nou-născutului

Conform dermatologului, în primele zile de viaţă a nou-născutului, pentru spălat se foloseşte doar apă, fără a opta pentru săpun sau şampon.

„Având în vedere faptul că băiţa este pentru nou-născut un ritual de relaxare, putem folosi muşeţel sau tărâţe, însă nu exagerat“, atenţionează Irina Batir.

33923577_211014012837415_5693121752352161792_n

Medicul mai sfătuie părinţii să folosească produse de îngrijire destinate copiilor, începând cu a doua lună de viaţă, asigurându-ne că acestea:

  • sunt special create pentru copii
  • sunt testate dermatologic
  • nu conţin parfumuri, parabeni sau coloranţi
  • au un ph neutru.

În ceea ce priveşte folosirea loţiunilor sau a tincturilor, dermatologul Irina Batir spune că tinerii părinţi ar rebui să fie foarte atenţi, deoarece acestea ar putea crea anumite reacţii alergice la nivelul pielii nou-născutului.

Anna Casian-Musteaţă

Sursa foto: Pixabay

Postări recomandate

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *