Cu toții cunoaștem beneficiile sportului pentru sănătatea și buna dezvoltare a organismului copiilor. Totuși, acestea nu sunt limitate doar la creștere, întrucât cercetările au demonstrat că activitatea fizică este o componentă care contribuie la reușita academică. Fie că vorbim despre exerciții dimineața, gimnastică, lupte sau dansuri pentru copii, orice tip de sport ajută la sporirea vigorii și funcțiilor creierului. De asemenea, participă la formarea disciplinei, responsabilității și încrederii în forțele proprii.

Cum sportul ajută la atingerea unei mai bune reușite școlare?

Un studiu, realizat la Universitatea din British Columbia, arată că exercițiile fizice regulate ajută la stimularea substanțelor chimice din creier, responsabile de sănătatea lui, de dezvoltarea și supraviețuirea celulelor noi. De asemenea, exercițiile care stimulează inima și glandele sudoripare influențează creșterea hipocampului, responsabil de memoria verbală și de învățare. Iar antrenamentele regulate cresc căile neuronale, prin consolidarea conexiunilor de la un nerv la altul.

Prin urmare, în timpul orelor, copilul tău va demonstra, probabil, o mai bună capacitate de reținere a informațiilor și de concentrare, abilități mai avansate de rezolvare a problemelor și mai multă creativitate.

Ce alte beneficii oferă practicarea sportului în copilărie?

Bunăstare mentală. Sportul scade semnificativ probabilitatea apariției stărilor de anxietate și depresie. Pe măsură ce micuțul tău trece prin sistemul educațional,  datorită activității fizice vor fi minimizate efectele negative și presiunile sociale provocate de acesta.

Încredere în sine. Prin viață trecem fiecare și nu poți fi doar spectator, iar încrederea în sine este o componentă esențială pentru succes. Cercetările au descoperit că sportul contribuie la creșterea încrederii în sine, care, la rândul său, are un impact pozitiv asupra reușitei academice.

Responsabilitate. Sportul învață copiii că trebuie să fii responsabil și disciplinat, deoarece câștigul unei echipe depinde de fiecare membru al acesteia.

Cum poți integra activitatea fizică în viața copilului?

Odată ce ai înțeles care este importanța sportului și cum poate schimba, în sensul pozitiv, viața copilului, urmează să-i dezvolți pasiunea și interesul față de acesta. Prin urmare, pentru început, tu trebuie să fii un exemplu. Nu poți vorbi despre beneficiile activității fizice și cineva să te creadă, atât timp cât tu îți petreci timpul pe pat, în fața televizorului. Cu toții cunoaștem că modelele văzute în familie sunt preluate și rămân cu noi toată viața, chiar dacă încercăm la maxim să ne ferim de unele.

Un alt rol important îl joacă instituțiile de educație. Încă de la grădiniță, activitatea fizică trebuie văzută ca ceva prioritar. Ținând cont de acest lucru, grădinița de la Ciocana și Botanica, Star Kids, are un program echilibrat, în care se regăsesc activități de studiu și sportive, benefice pentru sănătate. De exemplu, fiecare zi începe cu 10-15 minute de exerciții fizice, ulterior, pe parcursul săptămânii, micuții fac ore de dans și lecții de înot, într-un bazin pentru copii al clubului Aquaterra. Totodată, jocurile active și plimbări, la fel, reprezintă perioade esențiale de activitate fizică, combinate cu distracție.

Încă o metodă de motivare a copilului să practice sportul sunt școlile sportive. De exemplu, Aquaterra Sport School pune la dispoziție diverse secțiuni, precum karate, taekwondo, kickbox, dansuri sportive, gimnasti, acrobatică și altele. Astfel, odată ce activitatea fizică a devenit o parte componentă a rutinei zilnice, după ce a mers la grădinița privată Star Kids, micuțul va fi predispus să continue cu un tip de sport anume. Aici este important să-i oferi libertatea să aleagă ce îi place cu adevărat.

În perioada de creștere și formare a personalității nu este cazul să minimalizăm rolul sportului, în raport cu cel al studiului. Ambele sunt în strânsă legătură și contribuie la dezvoltarea multilaterală a copilului. Prin urmare, e nevoie să transmiți și să susții dragostea față de carte și sport, încă din primii ani de viață.

P.

Postări recomandate

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *